VBAC-könyv

Második könyvem, a VBAC – Minden, amit tudnod kell a császármetszés utáni hüvelyi szülésről című kötet kifejezetten VBAC-re készülő anyáknak és párjaiknak, valamint szakembereknek és a kérdés iránt érdeklődőknek szól. Témái:
– tudományosan megalapozott elméleti háttér: a VBAC biztonságossága, feltételei, előnyei és kockázatai, részletes információk a hegszétválásról, a sikeres VBAC esélyét növelő és rontó tényezők, a VBAC testi-lelki hatásai
– a vonatkozó statisztikai adatok, nemzetközi és hazai ajánlások ismertetése
– a hüvelyi szülés és a császármetszés legfőbb jellemzőinek leírása
– a szülési fájdalom csillapításának módjai
– a várandós és szülő nő jogainak bemutatása
– szülési terv-minta
– gyakorlati tanácsok a felkészüléshez
– az otthoni vajúdás, és a kórházi vajúdás és szülés kapcsán figyelembe veendő szempontok
– a rutin jellegű kórházi beavatkozások számba vétele
– VBAC-anyák „bevált receptjei”.

A könyvet szakmailag Dr. Bödecs Péter szülész-nőgyógyász főorvos, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság leköszönt elnöke lektorálta.

 

A könyv tartalomjegyzéke:

E második könyvet tekinthetjük az első „kistestvérének”.

2021 nyarán jelent meg Szülés, császármetszés, VBAC című könyvem. Eredetileg már akkor is csak a VBAC-ről, azaz a császármetszést követő hüvelyi szülésről terveztem írni – ám menet közben világossá vált előttem, hogy a VBAC kérdésköre tulajdonképpen szinte teljes egészében megegyezik „a” szülésre való felkészülés témakörével. Ezért nem elégedhettem meg a császármetszés utáni hüvelyi szülés sajátosságainak bemutatásával: mellé a hüvelyi szülésről és a császármetszésről is összegyűjtöttem mindazt, amiről úgy gondolom, érdemes tudnia a leendő szülőknek, várandósoknak.

Később azonban mégis felébredt bennem a vágy, hogy megvalósítsam az eredeti elképzelésemet is, és – jóval rövidebb és könnyebben áttekinthető formában – összefoglaljam a csupán csak a VBAC-re vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Tudom, nem minden várandós tart igényt olyan sok információra, amit az említett könyv írása alatti években összegyűjtöttem, ezért jelen könyvecske témáinak válogatása során igyekeztem, hogy ne vesszek el a számomra egyébként oly kedves részletekben, ne akarjak mindent elmondani. Hiszen azok számára, akik szeretnének egyetlen könyv segítségével végigtekinteni a teljes panorámán, továbbra is elérhető Szüléskönyv becenevű első kötetem. Itt elolvashatod, mi vitt rá annak megírására: https://szuleskonyv.hu/#1628856432667-9ce67b62-66c4

Érdemes megvenni ezt a könyvet, ha olvastad a Szüléskönyvet? Kinek szól a könyv?

A 460 oldalas Szüléskönyv tud mindent, amit a VBAC-könyv. Ez utóbbi nagyrészt az első kötet VBAC-re vonatkozó részeit tartalmazza, ám eltérő szerkezetben, és tömörebben, átláthatóbban, közvetlenebb stílusban. Maga a könyv is kisebb méretű, tartalma könnyebben emészthető, így felhasználó- és férjbarátabb :). Elsősorban azoknak ajánlom, akik császármetszés után hüvelyi úton szeretnének szülni, és rövidebb, kisebb, könnyebben forgatható könyvre vágynak.

Ezen kívül hasznos lehet azon szakemberek (dúlák, szülésznők, szülészorvosok, perinatális szakemberek) számára, akik olyan várandóssal foglalkoznak, aki kifejezetten VBAC-re készül, viszont nem szeret túl sokat olvasni, túlságosan mélyre merülni a szülés-születés és a szülészeti ellátás sokféle kérdéseinek részleteiben.

Ha azonban egyetlen könyv segítségével szeretnél végigtekinteni a teljes panorámán, akkor neked a Szüléskönyvet ajánlom.

A könyv tartalomjegyzéke (pdf)

Prof. Dr. Varga Katalin ajánlója

„Aki kicsit is ismeri napjaink hazai szülészeti helyzetét, hamar belátja, hogy ez a könyv egyike azon kevés törekvéseknek, amelyek átmenthetik a természetes szülés jelenségét a jövő nemzedéknek.

Amikor ugyanis 50% közeli a császármetszési arány (ráadásul úgy, hogy 13 éve nincs jogilag érvényes császármetszés-irányelv), és az a „rutin”, hogy aki már császárral szült, azután már csak szintén császárral teheti – akkor könnyen belátható, hogy mindinkább  elfogynak azok az anyák, akinek még egyáltalán esélyük van gyermeküket természetes úton világra hozni. Ennél talán még elkeserítőbb, hogy lassan már csodaszámba mennek azon szakemberek is, akik legalább a „klasszikus” háton fekvő, szintetikus oxitocinnal gyorsított, hasbakönyöklős, gátmetszéses hüvelyi szülést látták (sőt vezették!) – hogy szabadon mozgó, saját ritmusában haladó, a természetes transzállapotot élvező nő szüléséről ne is beszéljünk…

Ilyen körülmények között nem túlzás azt mondani, hogy kifejezetten kincs egy tényszerű, jól követhető, megalapozott, igényes források alapján összeállított, körültekintően dokumentált anyag a „VBAC”-ről, vagyis a császármetszés utáni hüvelyi szülésről. A nemzetközi tapasztalatok adataitól a szülésélmény pszichés hatásán át az anya jogainak felsorolásáig minden megjelenik, amire egy VBAC-et fontolgató család csak kíváncsi lehet.

Noha a szöveg az anyákat, családokat szólítja meg, mégis haszonnal forgathatják azon szakemberek is, akik szeretnének világosabban látni ebben a kérdéskörben, ha már gyanúsan elavult a helyi szokások alapján történő ellátás.”

 

Varga Katalin, az MTA doktora, tanszékvezető, az ELTE Perinatális Szaktanácsadó Szak alapító oktatója