Tájékoztató várandósok részére

 

A Szüléskönyv írásának vége felé járva eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha a szüléssel, a kórházi szülészeti ellátással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók minden várandós számára elérhetők lennének – röviden, közérthető formában és ingyenesen. Megpróbáltam hát néhány oldalba belesűríteni a közel 400 oldalas könyv leglényegesebb megállapításait, hogy legyen egy kiinduló „információcsomag”, amelynek alapján egy várandós nő érdemben el tud kezdeni beszélgetni a szülészorvosával. Felkértem a könyv szaklektorát (Dr. Bödecs Pétert), majd az országos vezető védőnőt (Odor Andreát, Nemzeti Népegészségügyi Központ) és a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosát (Dr. Bálint Balázst, szintén NNK), hogy szakmailag véleményezzék az anyagot. A vezető védőnő olyannyira aktuálisnak és fontosnak, hiánypótlónak találta a tájékoztatót, hogy felajánlotta: szakmai segédanyagként elküldi az ország összes védőnőjének. Ezt természetesen nagy örömmel fogadtam.

A tájékoztató így 2021. június vége óta elvileg elérhető minden várandósgondozást végző védőnőnél, akik elküldik vagy odaadják azt a kismamáiknak (természetesen ingyenesen).

Később az is felmerült bennem, hogy szeretnék hozzájárulni az intézeten kívüli szülésre vonatkozó bizonytalan, gyakran téves elképzelések eloszlatásához, ezért e témában is készítettem egy szakmai tájékoztató anyagot, amelynek véleményezésére felkértem az országban működő valamennyi bábát, Dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos, perinatális szaktanácsadót és Dr. Bödecs Péter szülész-nőgyógyász főorvost. Reményeim szerint ez a kis kiadvány segít, hogy a várandósok hiteles információk birtokában dönthessenek szülésük helyszínéről.

A két tájékoztató itt olvasható, letölthető, változtatás nélkül felhasználható, terjeszthető: 

Szülés, császármetszés, VBAC tájékoztató

Tájékoztató az intézeten kívüli szülésről